Pembangunan Fasa 2

KOMPLEKS PENDIDIKAN BAHRUL ULUM

Pakej Pembangunan Fasa 2 adalah pembinaan (1) sebuah bangunan Pusat Islam (dua tingkat), yang menempatkan ruang solat, pentadbiran dan seminar, (2) sebuah bangunan Asrama (empat tingkat) yang menempatkan ruang asrama pelajar, bilik warden, bilik ulangkaji dan kuaters guru kelamin, (3) padang dan gelanggang sukan, (4) sebuah Loji Rawatan Kumbahan, dan (4) kerja-kerja infrastruktur tambahan seperti naik taraf jalan, pagar, longkang utama, dan titi untuk menyeberangi Sungai Mengkuang.

Overall view

Bangunan Pusat Islam

asrama

Bangunan Asrama

Bangunan Pusat Islam adalah pakej utama Fasa 2 ini. Ianya akan menempatkan ruang solat (Surau), ruang pentadbiran (pejabat dan mesyuarat) dan ruang seminar. Pusat Islam adalah keperluan terdesak SRIBU buat masa ini memandangkan peningkatan jumlah pelajar melebih 400 orang, sedangkan surau sementara sekarang hanya mampu menampung kira-kira 300 orang pelajar sahaja dalam satu masa. Kerja-kerja pembinaan bangunan ini dijangka akan bermula pada 2018.

PI

Bangunan Pusat Islam

pusat islam

Bangunan Pusat Islam melalui 3 sudut pandangan

Keluasan Lantai adalah 10,650 kaki persegi, dimana tingkat bawah adalah ruang pentadbiran dan seminar, manakala tingkat satu adalah ruang solat yang dapat memuatkan seramai 770 orang jamaah dewasa dalam satu masa.

Anggaran kos pembinaan Pusat Islama dalah kira-kira RM 6 juta.

tingkat bawah

tingkat satu

tingkat atas

Pengenalan

•     SRIBU berpegangkepadaprinsipasalpenubuhannya, iaitumenawarkanpendidikanrendah Islam yang kolektif bersesuaian     dengan keperluan dan cabaran semasa kepada semua lapisan masyarakat khususnya mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana.

•       Maka, operasi SRIBU adalah berkonsepkan berkebajikan dan bukan berasaskan perniagaan (profit oriented). SRIBU              mengenakan kadar yuran antara yang terendah di Pulau Pinang, di mana sebahagian kos operasinya adalah daripada sumbangan masyarakat dan individu yang prihatin.

•       Dengan sebahagian besar waris pelajardatang dari keluarga yang berpendapatan rendah dan sederhana, maka mengekalkan kadar yuran pada tahap minima ini adalah satu usaha kebajikan kepada mereka.

•      Olehitu, SRIBU amat memerlukan sumbangan berterusan bagi mengekalkan kelestarian (sustainable) konsep berkebajikan     ini. Padamasa yang sama, SRIBU juga memerlukan sumbangan dan wakaf pembangunan bagi menyediakan kemudahan dan suasana pembelajaran yang lebih berkesan dan selesa.

Kerjaya di SRIBU

Semua pemohonan perlu diisi secara online di WEB SRIBU

Senarai Jawatan yang di Sekolah Rendah Islam Bahrul Ulum (SRIBU)

A. Pentadbiran dan Sokongan